Un vechi proverb arab spune:
Daca ai mult, daruie din averea ta;
Daca ai putin, daruie din inima ta.
Eu cred ca a fi sarac inseamna a nu putea darui.
Am intalnit oameni cu sume ridicol de mari prin banci dar care sufereau de o saracie cronica. Referindu-ma la o astfel de persoana, am spus candva “saracul X” si imediat am primit o replica de genul “Da… sigur… as vrea sa fiu si eu pe cat de sarac este X…” Credeti-ma, nu vreti. Nu e nimic mai groaznic decat un suflet gol.
Multi nu inteleg ca atat saracia cat si bogatia sunt stari ale mintii. Esti pe cat de sarac sau bogat alegi sa te vezi.
Citisem pe undeva o poveste in care un calator intalneste un intelept pe drum. Desi era imbracat saracacios, cu haine jerpelite, inteleptul se juca vesel cu un diamant, admirand reflexiile lui policolore. Calatorul, macinat de lacomie, se uita in jur, nu era nimeni, se duce direct la intelept si-i spune: “Da-mi diamantul!” Inteleptul, cu zambetul pe buze, i-l intinde fara sa ezite. Calatorul il ia si fuge dar dupa cativa pasi se opreste si se intoarce inapoi la intelept. Ii intinde diamantul si-i spune. “Vreau mai degraba acel ceva ce ti-a permis sa renunti atat de usor la piatra aceasta pretioasa.” Si a ramas la intelept ca discipol.
In perioada aceasta de criza este fenomenal de usor sa te simti sarac. Dar saracia aceasta este o iluzie. Esti pe cat de sarac alegi sa te simti. E o saracie voluntara. O saracie ce exista doar prin ignorarea comorilor fara de pret din interior.
Iata un filmulet scurt ce poate oferii o perspectiva mai clara:
Filme de genul acesta ma fac sa cant si eu cu cei de la Mike & The Mechanics:
Oh Lord I’m a poor man
With all the riches I can hold
I’m a beggar
And I’m sitting on a beach of gold
8 replies on “Saracia este voluntara”
mai degraba te contrazic: saracia de care vorbesti tu aici nu este voluntara; chiar as paria ca cei pedepsiti cu o asemenea saracie se considera bogati – in toate privintele, si nu au nici cea mai mica banuiala despre saracia lor. sunt inocenti ca niste prunci in saracia lor desavarsita. chiar, le poti gasi vreo vina la asemenea oameni? sunt ei responsabili pentru saracia lor?
Eu vorbeam despre o saracie a sufletului. Iar saracia aceasta, in ochii mei, este voluntara. Nimeni nu te poate impiedica sa te darui sau, cum spunea cineva, sa strangi comori pe care hotii nu le pot fura. Iar daca nimeni nu te poate impiedica, responsabilitatea personala este deplina. Nu ai pentru ca alegi sa nu ai, alegi constient sau inconstient.
Suntem din ce in ce mai saraci sufleteste, dar avem conturi in banci.
Este o poezia a lui Octavian Paler pe aceasta tema.
Imi place cum scrii. Felicitari!
Stiu poezia… cam pesimist tonul ei dar… destul de real.
Bun venit pe blog la mine Claudia. 🙂
Exista saracie financiara si saracie sufleteasca. Degeaba ai un suflet mare daca nu ai bani in buzunar si degeaba ai bani daca esti hain.
Moderatie! Cum spunea si Abraham Lincon: “You canno help the poor by being one of them”.
Eu zic ca totusi e OK sa ai un suflet mare si sa alegi sa nu ai bani in buzunar.
“Multi nu inteleg ca atat saracia cat si bogatia sunt stari ale mintii. Esti pe cat de sarac sau bogat alegi sa te vezi.”
O da. Daca te gandesti mai bine, e foarte adevarat. Nu poti fi bogat daca nu vrei sa fi, macar in gand, un vis secret al tau. Iar daca aceasta prima conditie este existenta, atunci va incepe sa se si vada la exterior, se va transpune in realitate.
Famous quote by Disraeli, Benjamin, diplomat, politician englez – Nurture your mind with great thoughts, for you will never go any higher than you think.
Fain citatul! Multumesc!