Categories
Diverse

Resuscitarea Regulii de Aur

Toate religiile mari ale lumii au un filon comun. Regula de aur: “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”.
Din pacate, datorita oribiri cauzate de dogmatism, de multe ori este incalcata aceasta regula elementara.
Astfel se ajunge la conflict si violenta inter-religioasa.

In peregrinarile mele pe diverse forumuri sau site-uri ce permit discutii, am intalnit nenumarati habotnici ce recurg uneori la limbaje groaznice in dorinta de a-si promova sau apara ramura religioasa careia apartin. De cele mai multe ori conversatia degenereaza in violenta verbala, jigniri de tot felul, etichetari peiorative.

Sectiunile dedicate religiei seamana cu campuri de lupta. Conflicte scapate de sub control de majoritatea moderatorilor.

De ce nu ne putem intoarce la un filon comun cu care suntem toti de acord?
De ce nu putem respecta aceasta simpla regula si sa adaugam ce avem de spus DOAR daca nu o incalca?
Cum spunea Louie, “Lumea aceasta poate fi o Lume Minunata daca i-am oferi aceasta sansa.”

7 replies on “Resuscitarea Regulii de Aur”

N-am apucat sa vad video-ul pentru ca am o conexiune foarte proasta in seara asta. Sau mai tot timpul, ar spune cineva. 😀 Insa ceea ce spui e cam adevarat cand te gandesti ca, de ex, la biserica, daca cineva te atinge din greseala sau te calca pe picior te intorci si-i raspunzi persoanei respective cu o privire taioasa, cu o vorba urata sau cine stie, si mai rau. Cum sa fie lumea in care traim minunata daca noi o sufacam cu fiecare ocazie. Am observat asta si la mine cateodata, sunt rautacioasa fara motiv si fara sa vreau neaparat. De ce? pentru ca probabil asa m-am obisnuit? Nu stiu. Dar orice invat are si un dezvat si daca fiecare dintre noi am face ceva, orice, un gest oricat de mic, lumea aceasta ar fi mult mai calma, mai blanda, mai corecta, mai linistita si mai buna. Daca ne-am propune macar sa fim mai buni, probabil ca am si reusi acest lucru.

Multumesc pentru articolele tale, este o placere sa te citesc.
O seara buna si un week-end pe masura,
Crisa

Asta este frumusetea la ce inteleg eu prin Crestinism. Indiferent cat de jos esti… tot poti face un pas in fata… tot poti trai o viata morala schimbandu-te in bine. 🙂
Un weekend superb si tie!

E un paradox al celor dogmatici, fanatici: isi afirma sus si tare credinta intr-o anumita religie (si toate religiile in esenta pledeaza pentru iubire, compasiune fata de semeni si nonviolenta), dar in fapte demonstreaza exact contrariul. Ce fac orgoliile si intoleranta…

Impulsul interior de a ajuta pe cel ce iti este aproape il avem sau poate am devenit constienti ca ar trebui sa facem o fapta buna. Ma gandesc la ce spunea un filosof ca rasplata unei fapte bune e a aceluia ce a actionat constient si rational si nu din inclinatie spre a face bine. Din multe puncte de vedere e important sa gandim rational inainte de o fapta a noastra. Poate daca am fi mai rationali s-ar aplana multe conflicte chiar si de ordin religios. Insa din impulsivitatea noastra se ajunge la violenta pe teme religioase sau nu. Suntem umani si ne caracterizeaza impulsul de a face bine, dar si greseala.

Leave a Reply