Categories
Diverse

Filozofia: Un ghid pentru fericire

Am terminat de vazut “Philosophy: A Guide to Happiness”, o serie de 6 filmulete create de Alain de Botton. Fiecare filmulet are o tema principala si trateaza modul in care unul dintre cei 6 filozofi alesi ca inspiratie a abordat-o.

Sunt superbe si chiar daca nu am fost de acord cu anumite parti am descoperit lucruri utile. Unele idei imi erau familiare si au fost clarificate suplimentar, altele au fost noi.

Prima tema tratata este increderea in propria persoana. Filozoful ales este Socrate. Pe scurt, toti suntem predispusi erorilor de gandire. Opiniile pe care le avem sunt adesesa preluate de la cei din jur in loc sa fie dezvoltate in interior pe baza faptelor cunoscute. De multe ori avem o idee diferita de grupul din care facem parte si lipsa increderii in propria persoana inseamna ca vom avea tendinta sa o consideram gresita daca grupul o considera gresita. Socrate ofera un instrument prin care ideile pot fi testate temeinic astfel incat sa fie aduse cat mai aproape de Adevar. Cand idee este clarificata, cand este mai bine inteleasa, avem mai mult mai multa incredere in ea si astfel vom avea mai multa incredere in noi cand o vom exprima.

A doua tema este fericirea. Filozoful ales este Epicur. Ideea principala exprimata este o clarificare a diferentei dintre ce vrem si ce avem nevoie. Epicur considera ca pentru fericire avem nevoie doar de 3 lucruri: prieteni, autosuficienta si o analiza a vietii. Este tras si un semnal de alarma fata de consumerism. Se atrage atentia asupra faptului ca bombardamentul publicitar creaza o false nevoie pentru anumite lucruri. La sfarsitul filmului, autorul discuta cu o firma de publicitate cum ar putea fi facuta reclama la anti-consumerism si reusesc sa dezvolte cateva idei destul de interesante. Abordeaza lucrurile sarcastic si vin cu slogane de genul: “Umple-ti golul din viata ta cu un produs.” Campania pe care o selecteaza totusi consta intr-o imagine simpla a unei vile cu o masina sport in fata ei si cu un mare asterix ce era explicitat in partea de jos: “Happiness not included” (Fericirea nu este inclusa)

A treia tema este furia. Filozoful ales este Seneca. Ideea transmisa este ca furia este cauzata de expectative prea ridicate, este cauzata de un optimism exagerat. Atunci cand ne asteptam ca totul sa decurga perfect evident ca vom fi dezamagiti. Este indicat astfel sa fim mai rezervati in ceea ce priveste previziunile, sa ne pregatim mental pentru dezamagiri, pentru situatii nefavorabile si astfel, cand situatia va aparea, vom face mai bine fata furiei. O nota personala: am privit mult timp stoicismul ca fiind o forma de fatalism complet nepotrivita pentru mine, abia dupa ce am citit accidental “Despre scurtimea vietii” din Dialogurile lui Seneca am ajuns sa-l inteleg si sa-l admir.

A patra tema este stima de sine. Filozoful ales este Michel de Montaigne. In acest segment sunt tratate sentimentele de insuficienta. Multi dintre noi avem astfel de sentimente, insuficient de frumos, insuficient de destept, insuficient de bogat. Atentia acordata anumitor modele cauzeaza aceste sentimente si Montaigne argumenteaza ca ne alegem modele gresite. Chiar daca avem modelul bun, adesea nu avem o imagine completa a modelului. Trage de asemenea un semnal de alarma in legatura cu canalizarea atentiei asupra parerii celor din jur. Prin descrierile lui, Montaigne aduce esaloanele noastre mult mai aproape de noi.

A cincea tema este iubirea. Filozoful ales este Arthur Schopenhauer. O privire biologica de genul estimarea potrivirii pentru producerea de progenituri mai bine pregatite pentru supravietuire. Este segmentul care mi-a placut cel mai putin dar ideile din el merita sa fie ascultate. Poate este o privire mai putin romantica asupra iubirii dar indica spre o atitudine ce ne poate ajuta in momentele de despartire, poate oferi confort si speranta.

A sasea tema este reprezentata de dificultati. Filozoful ales este Friedrich Nietzsche. Ideea principala consta in cultivarea unei vieti de calitate in ciuda dificultatilor. Acceptarea necazurilor vietii si incercarea de a face ce putem mai bine cu ce avem la dispozitie. Dificultatile sunt vazute ca necesare pentru aprecierea rezultatelor iar acceptarea lor permite omului sa transceanda.

In toate cele 6 segmente am intalnit concepte familiare. Nu pot sa nu mentionez doua dintre ele. Constientizarea vietii, ideea ca trecem adormiti prin viata si in somn, datorita cosmarurilor suferim inutil. Ideea de analiza a vietii; asa cum spunea si Socrate: O viata neanalizata este o viata care nu merita sa fie traita. Al doilea concept vine din Logoterapie si consta in libertatea omului de a-si alege atitudinea in orice circumstante. In aceasta libertate sta salvarea noastra pentru ca prin alegerea unei alte atitudini, alegem o cu totul alta viata, o viata mai buna. Durerea este inevitabila, suferinta este optionala. In alegerea altei atitudini transcendem starea in care ne aflam.

Mai jos gasiti toate cele 6 segmente. Sper sa va placa cel putin pe cat de mult mi-au placut mie.

2 replies on “Filozofia: Un ghid pentru fericire”

Leave a Reply