Categories
Diverse

In cautarea Adevarului

Unui vizitator ce s-a autodescris ca fiind un cautator al Adevarului, Maestru i-a spus: “Daca ceea ce cauti este Adevarul, ai nevoie de unul lucru mai presus de toate.”
“Stiu. O pasiune coplesitoare pentru Adevar.”
“Nu. O disponibilitate nestavilita in a recunoste ca e posibil sa te inseli.” – Anthony de Mello

Oh de cate ori nu m-am inselat. Uneori consecintele au fost neglijabile, alteori au iesit suflete botite. Uneori a fost sufletul meu, alteori… sufletul altei persoane.

Unul dintre cele mai la indemana exemple e viata sentimentala. De fiecare data cand am crezut ca nu mai pot gasi pe cineva la fel de bun, m-am inselat. Intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp mi-a fost data lumea peste cap. A aparut altcineva, o persoana care sa ma faca sa inteleg cat de naiv eram…

Dar acesta este tendinta.

S-au facut studii, in special cele legate de disonanta cognitiva, in care s-a observat ca in momentul in care ceva ce noi credem intra in disonanta cu realitate, de multe ori, in loc sa renuntam la credinta noastra gresita, distorsionam modul in care percepem realitate, distorsionam modul in care ne amintim ce s-a intamplat. Cred ca asta este unul dintre motivele pentru care multe persoane raman in relatii abuzive sau lipsite de satisfactie. Credinta lor ca omul de langa este un om bun distorsioneaza modul in care percep abuzurile din partea lui. Sunt uitate partile negative si exagerata amploarea celor pozitive.

Desigur… e posibil sa ma insel. 🙂

6 replies on “In cautarea Adevarului”

Realitatea cuprinde deopotriva elemente pozitive si elemente negative, indiferent daca sunt legate de o persoana sau de altceva. Ai trei alternative: sa le vezi numai pe cele pozitive, sa le vezi numai pe cele negative sau sa le accepti pe amandoua ca fiind reale.

……sau sa vezi realitatea, compusa din alb si negru, sa o intelegi si sa n-ai efectiv nici o solutie pentru ea.
Sau sa stii solutia si sa nu stea in puterea ta sa o aplici.
Sau sa te trezesti la un moment dat cu…realitatea ..rezolvata si sa te intrebi : “Da’ eu cum oare de nu m-am gandit la asa ceva?”

De multe ori nu ai nici o solutie pentru ca pur si simplu nu exista…nici problema…si nici solutia…
Daca stii solutia, dar nu sta in puterea ta sa o aplici, va trebui sa lasam pe cel care are aceasta putere…
Iar daca te trezesti cu realitatea rezolvata…bucurie mare… intrebarile fiind de prisos…trecem la urmatoarea problema, la urmatoarea solutie 🙂

pote nimic nu-i alb sau negru pe lumea asta; viata e in nuante de gri daca luam in calcul toate variabilele care insotesc o situatie problema. de foarte putine ori ne putem pune in pielea persoanei de langa noi si de foarte multe ori si facem greseli.

Sunt intradevar multe nuante de gri… dar perceptia lor e adesea distorsionata… Rar se intampla sa luam in calcul toate variabilele. Uneori ajungem chiar sa ignoram variabile importante doar de dragul comoditatii.

Leave a Reply