Categories
Diverse

Carta pentru Compasiune – RO

Cu ajutorul unei prietene am obtinut si versiunea in limba romana. Multumesc Cristina!

Charter For Compassion

Carta pentru compasiune

Principiul compasiunii sălăşluieşte în esenţa tuturor religiilor, a principiilor etice şi spirituale, îndrumându-ne să ne tratăm aproapele aşa cum vrem noi înşine să fim trataţi. Compasiunea cere să slujim neobosit pentru a alina suferinţa semenilor noştri, compasiunea înseamnă să ne scoatem pe noi înşine din centrul atenţiei pentru a-i aduce pe ceilalţi acolo, pentru a onora ceea ce este sacru în fiecare fiinţă umană, pentru a-i trata pe toţi, fără excepţii, corect, echitabil şi cu respect.

Este deasemenea necesar ca atât în viaţa publică cât şi în cea privată să ne abţinem indiscutabil şi cu desăvârşire să pricinuim durere. Să ne purtăm sau să vorbim cu răutate, cu superioritate sau în interes propriu, să privăm, să exploatăm sau să negăm drepturi fundamentale cuiva sau să incităm vehement denigrându-i pe ceilalţi. Trebuie să admitem că am eşuat în misiunea noastră de a trăi în compasiune şi că unii au adus lumii încă şi mai multă suferinţă în numele religiei.

De aceea, facem apel către toţii bărbaţii şi toate femeile ~ să restabilească compasiunea ca centru al moralităţii şi religiei ~ să ne întoarcem la principiile vechi care spun că orice interpretare a scripturii care se hrăneşte cu violenţă, ură sau dispreţ este de neadmis ~ să ne asigurăm că tinerii sunt informaţi corect şi cuviincios cu privire la alte tradiţii, religii şi culturi ~ să încurajăm aprecierea pozitivă a diversităţii culturale şi religioase ~ să cultivăm empatia pentru suferinţa tuturor oamenilor – chiar si cu cei pe care îi privim ca fiind duşmanii noştri.

Avem nevoie stringentă să clarificăm noţiunea de compasiune, să o transformăm intr-o forţă dinamică şi plină de lumină în această lume concentrată pe dualitate. Având rădăcinile într-un principiu determinat să depăşească egoismul, compasiunea poate rupe granitele politice, dogmatice, ideologice şi religioase. Născută dintr-o interdependenţă profundă, compasiunea este primordială pentru relaţiile interuname şi pentru a desăvârşi omenirea. Este parte integrantă a iluminării şi este indispensabilă pentru crearea unei economii juste şi a unei comunităţi globale paşnice.

2 replies on “Carta pentru Compasiune – RO”

Compasiunea inseamna a accepta gandurile ,sentimentele si actiunile altcuiva pe care nu le-ai accepta la tine insuti si sa o faci fara a emite judecati .Compasiunea nu este o emotie ,este un fel de a fii ,dar calea spre compasine trece prin inima si doar constientizarea sentimentelor va poate deschide inima .
Am pus un link la mine pe blog catre site-ul tau .La nivel teoretic ,oamenii au nevoie si de teorie si o gasesc aici din plin, mai greu e cu practica ,acolo toti santem restantieri

Leave a Reply